torstai 21. elokuuta 2014

Taittoa

Taittotaito on tärkeä taito, kun tehdään julkaisua, on se sitten painettu tai verkkojulkaisu.

Taitossa asetellaan erilaisia tekstejä annettuun tilaan mahdollisimman luettavasti ja muutenkin selkeästi. Taitossa olevat tekstit ovat kirjoitettua tekstiä, eri tekniikoilla tehtyjä kuvia ja graafisia merkkejä.

Visuaalisesti näyttävää asettelu on mm. julisteissa, levynkansissa, kirjankansissa, aikakauslehdissä ja laadukkaissa verkkojulkaisuissa. Silloin painoa laitetaan hyvälle sommittelulle ja luoville ratkaisuille.

Typografiassa operoidaan tekstien asettelulla, jossa valitaan annettuun tehtävään ja julkaisuun sopivat kirjasimet (fontit) ja niiden eri muodot ja värit.

Viime tunnilla tehtiin väripapereista leikatuilla kirjasimilla harjoitustyö, jossa tutkittiin kirjainten muotojen, koon, välimatkan, suunnan, tiheyden ja värin vaikutusta toisiinsa. Niistä jokunen esimerkki skannataan tänne.

Tehdään analyysitehtävä: lataa viisi eri tyyppistä kirjasinta (fonttia), vertaile niitä ja kirjoita vapaamuotoinen analyysi siitä, mitä kirjaimet muodoillaan viestivät. Kuvaile adjektiivein ja pohdi, missä yhteydessä kutakin fonttia voisi käyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti