torstai 28. marraskuuta 2013

Valomaalauksia

Keskiviikon tunnilla maalattiin/piirrettiin valolla ja kuvattiin pitkällä valotuksella, eli saman tyyppisiä harjoituksia kuin viimeksi, mutta nyt kuvattiin ihan pimeässä studiossa. Näistä kuvista on tarkoitus tehdä joulukortteja taikkarin joulumyyjäisiin.

Torstain tunnilla kerrattiin photoshopin perussäätöjä ja muokattiin keskiviikkona kuvattuja valomaalauksia. Tasot ja niiden säädöt olivat nyt harjoittelun kohteena. Myös kuvan kokoa ja värejä säädettiin eri tavoin. Tietenkin joulukortissa on joku teksti, jota varten etsittiin netistä uusia kirjasimia.

Tässä uusi innovaatio: puhelimen näytön valolla maalaus (aika oli ehkä 8 sek.),
takana näkyy pimiön punainen varoitusvalo.


torstai 21. marraskuuta 2013

Liikettä oppilaissa ja kamerassa

Tänään harjoiteltiin suljinajan vaihtelua, pääasiassa kuvattiin hitailla ajoilla 1-5 s. Tässä kaksi kuvaa Lindan, Janitan, Julian ja Veeran sekä kolme kuvaa Tuulin, Viivin, Sofian ja Tiinan ottamina.






keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Värilämpötiloja ja valkotasapainoja

Tänään katsottiin edellisen viikon vastakohtaparikuvia. Mielenkiintoisia kohteita, rajauksia ja sommitelmia oli tallentunut kameroihin. 

Eerikan Pyöreä ja kulmikas
Lindan Luonto ja tekniikka
Viivin Tumma ja vaalea (kännykkälaatua)
Tiinan Yksi ja monta


Sitten tutkailtiin kameroiden valkotasapainoasetuksia (WB = white balance), jotka määräytyvät värilämpötilojen mukaan. Erilaisilla valolähteillä on erilaiset värilämpötilat, jotka vaikuttavat valokuvan valkotasapainoon; siis tallentuuko kuvan valkoinen neutraalina vai valolähteen mukaan värittyneenä. Värilämpötila ilmoitetaan Kelvinasteina = °K.

Tässä muutamia värilämpötiloja: 2700 °K on lämmintä hehkulamppuvaloa, 9300 °K on hyvin kylmää varjon valoa, 5500 °K on päivänvalon ja salamavalon lukema. Värilämpötilaa voi mitata siihen tarkoitetulla erillisellä mittarilla.

Kuvausharjoituksella testattiin oman kameran asetuksia: kuvattiin eri valojen luona eri WB-asetuksilla.

Tuulin kuva koulun käytävältä valkotasapainoasetuksella keinovalo

Tuulin kuva galleria Eteisestä valkotasapainoasetuksella pilvinen

torstai 14. marraskuuta 2013

Kuvatiedostokoot ja sommittelusta

Tänään tutkailtiin oman kameran vaihtoehtoja kuvakokoihin ja -laatuihin. Opettaja selvitti, mitä tarkoittaa RAW, JPEG, PNG, GIF ja TIFF. Jos et ollut koulussa, selvitä netistä tai oman kameran käsikirjasta, mitä nämä ovat.

Kun kuva tulostetaan, sen koko määritellään pikseleinä/pisteinä. Kuinka paljon pikseleitä tarvitaan, että kuvasta saadaan hyvälaatuinen A4-tuloste?

Täällä on hyviä vinkkejä oman kameran ja kuvaamisen opetteluun.

Viimeisellä tunnilla kuvattiin aihepareja/vastakohtia: 1. pyöreä/kulmikas, 2. tumma/vaalea, 3. yksi/monta, 4. luonto/tekniikka. Eri rajauksilla ja eri kuvakulmista. Tarkastele myös sommittelua, kokeile kultaista suhdetta/leikkausta, vältä keskialuetta.

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kurssin aloitus

Ensimmäisellä tunnilla 1.11. tutustuimme toisiimme ja median opetussuunnitelmaan. Sitten tehtävänä oli etsiä jostain Kamera-lehdestä omasta mielestä hieno kuva, ja perustella kirjallisesti, miksi se on hieno. Kuvia emme vielä katsoneet yhdessä, palaamme asiaan 13.11..

Tunnin lopussa tutustuimme galleria Eteisen uuteen näyttelyyn, jossa on Satu Helsingin graafisia töitä.

8.11. koko koulu oli Helsingissä kulttuurimatkalla. Ykkösten kohteina olivat Ateneum ja Kiasma. Ennen museoita kiertelimme bussilla Helsingin keskeisiä arkkitehtuurikohteita. Senaatintorilla jalkauduimme ja teimme pienen kuvauskierroksen tuomiokirkon portailla.